• header01.jpg
  • header02.jpg
  • header03.jpg
  • header05.jpg
  • header06.jpg
  • header07.jpg
  • header09.jpg

Garliavos gimnazistų ryšiai su bendraamžiais Nyderlanduose

Garliavos gimnazistų ryšiai su bendraamžiais Nyderlanduose

      Jau daugelį metų Garliavos Juozo Lukšos gimnazijos mokiniai dalyvauja įvairiuose tarptautiniuose mokinių mainų projektuose. Sėkmingiausiai gimnazija realizuoja iš Europos Sąjungos (ES) fondų finansuojamus projektus, bet ne išimtis yra ir tiesioginiai, tarp atskirų užsienio valstybių mokyklų vykdomi projektai, kurių tikslas vystyti ne tik tarpinstitucinį bendradarbiavimą, bet ir įgyvendinti įvairias keitimosi mokiniais programas.

      Kovo 8-15 d. septyniolika Garliavos gimnazijos moksleivių, lydimi direktoriaus Vidmanto Vitkausko ir anglų kalbos mokytojos Editos Liutkevičienės, lankėsi Nyderlanduose, Weerto miesto Het koledže. Kartu su savo partneriais iš šios mokyklos bei jų svečiais iš Elche de la Sierra (Ispanija) bei Fieldkirch (Austrija) mokyklų, jie dalyvavo ES Comenius projekto „Europe is our world“ baigiamajame susitikime-konferencijoje. Prie atvykusių į Nyderlandus kolegų iš Garliavos prisijungė ir šiame koledže besistažuojanti Juozo Lukšos gimnazijos istorijos mokytoja Violeta M. Vėjelytė. Į šį koledžą ji metams atvykusi pagal bendrą ES ir Lietuvos ugdymo plėtotės centro finansuojamą mokytojų stažuočių programą.

      Viešnagės Nyderlanduose pradžioje gimnazistai pristatė namuose parengtas užduotis. Tuo pačiu jie stebėjo ir bičiulių olandų, austrų bei ispanų parengtų darbų pristatymus, dalyvavo diskusijose ir darbų vertinimuose. Vėliau visi mokiniai buvo suskirstyti į grupes, kurioms pagal numatytos veiklos sritis bei tematiką buvo iškelti skirtingi tikslai. Viena grupė privalėjo domėtis Nyderlandų sveikatos sistema (tuo tikslu grupės nariai lankėsi Weerto ligoninėse bei sveikatai atgauti skirtose reabilitacijos įstaigose). Kiti gimnazistai turėjo išsiaiškinti kokia yra Weert‘o miesto ir Limburgo provincijos ekonominė situacija, kas lemia aukštą Nyderlandų iš šio regiono gyventojų gyvenimo lygį, kaip sprendžiamos gyventojų bedarbystės ir migracijos problemos.

      Šios grupės mokiniams buvo surengtas susitikimas su miesto savivaldybės vadovais. Susitikimo metu Weerto meras John Cardinaal ir jo patarėjas verslo plėtrai p. Blondeel, gimnazistus ne tik supažindino su istorine ir kultūrine Weerto miesto praeitimi, bet ir pristatė visos provincijos ekonominę situaciją, supažindino su švietimo, socialinėms paramos sistemomis, turizmo plėtojimo galimybėmis. Tokio susitikimo su Weerto miesto savivaldybės vadovais galimybė atsirado dėl to, kad olandų partnerius, kai jie prieš pusmetį lankėsi Garliavoje, priėmė Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas. Tuo metu, mūsų rajono meras, taip pat ne tik supažindino garliaviečių partnerius su rajonu, jo pasiekimais, bet ir įteikė jiems gražias atminimo dovanas bei suvenyrus.

      Dar viena gimnazistų grupė domėjosi mokinių užimtumo ir įsidarbinimo Nyderlanduose galimybėmis, jaunimo laisvalaikio organizavimu ir jo panašumais bei skirtumais. Šio tyrimo metu gimnazistai ne tik bendravo su Het College mokinių tarybos prezidentu, gimnazijos direktoriumi Jeffrey Vossen, mokytojais bei mokiniais, bet ir lankėsi vietose, kur laisvalaikiu laikinai įsidarbinę šios gimnazijos mokiniai. Mūsų gimnazistai taip pat domėjosi dviračių populiarumo Nyderlanduose priežastimis, dviratininkams skirta infrastruktūra, gyventojų poilsiui įrengtomis rekreacijos zonomis. Grupė mokinių taip pat dalyvavo užsiėmimuose, kurių metu šokio pagalba turėjo pademonstruoti kūno plastikos galimybes, improvizuotai išreikšti savo emocijas, nuotaikas.

      Šeimos samprata, skirtingos ir tos paties lyties partnerių socialinė bei teisinė padėtis Nyderlanduose taip pat buvo viena iš temų, kurią nagrinėjo gimnazistai. Gimnazistai parengė šiai tematikai nagrinėti ir problematikai atskleisti skirtas anketas ir apklausė tikslines grupes: mokinius, mokytojus ir kt. Taip pat susitiko su vietos kunigu, gydytoju ir netradicinės seksualinės orientacijos atstovu. Grįžę į Lietuvą visi mokiniai turės parengti baigiamuosius darbus ir juos anglų kalba pristatyti savo bendraamžiams Garliavos Juozo Lukšos gimnazijoje.

      Įgyvendinant šias veiklas su mokiniais kartu dirbo ir juos lydėję mokytojai. Mokytojams dar buvo organizuotas ir edukacinis seminaras apie Nyderlandų švietimo sistemą, ugdymo organizavimo ir mokytojų darbo specifiką, o taip pat apie mokyklų finansavimo, aprūpinimo bei vadovavimo ypatumus. Gimnazijos direktorius V. Vitkauskas dalyvavo diskusijose su kitų mokyklų ir šio projekto vadovais dėl tolimesnio bendradarbiavimo galimybių ir sutarė tarpinstitucinius bei ryšius tarp mokinių tęsti ir toliau. Drauge su Austrijos, Ispanijos ir Nyderlandų mokyklų partneriais buvo parengtas ir naujas projektas Erasmus+ programai, pagal kurią į panašaus pobūdžio tarptautinio bendradarbiavimo veiklą netrukus galės įsitraukti ir žymiai daugiau Garliavos Juozo Lukšos gimnazijos gimnazistų. Numatoma šio projekto trukmė – 3 metai.

      Visi projekto dalyviai iš Lietuvos, Austrijos, Ispanijos ir Nyderlandų dalyvavo ir dviejų dienų kultūrinėje programoje. Mokiniai bei mokytojai buvo supažindinti su Weerto, Amsterdamo, Mastrichto istorine bei kultūrine praeitimi, apžiūrėjo „Philips“ muziejų Eindhovene, Butengoed Slavante kalkakmenio urvus, etnografinių malūnų kompleksą ir kt.

 

KRS inf.

UNIFORMŲ UŽSAKYMAS

BĮ UAB „Tometa“
Technikos g. 18S, Kaunas
tel. 837 455 185
el.paštas: info@uniformos.lt
www.uniformos.lt 

Plačiau apie mokyklinę uniformą   

PARTNERIAI

 

 
 

NAUDINGA

 

   

 

 

Gimnazijos kontaktai

S. Lozoraičio 13, Garliava, LT-53226, Kauno r.
Telefonas/Faksas: +370 37 55 12 55
El. paštas: luksos.gimnazija@gjlg.lt

Prisijungti

  

Dėl prisijungimo duomenų mūsų gimnazijos mokiniams arba mokinių tėvams

Nauji mokiniai bei jų tėvai prie TAMO dienyno jungtis gali su ankstesnėje mokykloje turėtais prisijungimo vardais ir slaptažodžiais, tik reikia gauti mūsų gimnazijos asmeninius raktus arba vaiko raktus. Kitų dienynų naudotojai turi registruotis iš naujo.

Nauji I kl. mokiniai prisijungimo duomenis gauna IT pamokoje pirmąją rugsėjo savaitę, o tėvai - iš klasės vadovų.

Nauji kitų klasių mokiniai ir jų tėvai, dėl prisijungimo duomenų kreipkitės el. paštu: info@gjlg.lt

Mokiniai temos eilutėje turi parašyti "Dėl TAMO mokiniams", o  laiške - savo vardą, pavardę bei klasę.

Mokinių tėvai temos eilutėje turi parašyti "Dėl TAMO tėvams", o  laiške  turėtų nurodyti savo vaiko vardą, pavardę bei klasę.

Prisijungimo duomenys bus atsiųsti per tris darbo dienas.

 

Lankomumas

Šiandien169
Šią savaitę647
Viso1183438

Dabar lankosi

7
Statistika nuo 2014-10-15

Joomla! derinimo konsolė

Sesija

Profilio informacija

Atminties naudojimas

Duomenų bazės užklausos