Spausdinti

Gimnazijai vėl nusišypsojo sėkmė

„Ieškantys kelia suranda, siekiantys saulę pasiekia“ skelbia mūsų gimnazijos šūkis. Juo vadovaudamiesi dirbame, siekiame ir kartais mums nusišypso sėkmė. Taip nutiko ir praeitais metais rugsėjo mėnesį.

Kauno rajono Garliavos Juozo Lukšos gimnazija laimėjo Erasmus+ projektą „My Granny‘s Dishes“ (Mano močiutės valgiai) Nr. KA229-C125F934-EN. Šis projektas, kurį inicijavo gimnazijos anglų kalbos mokytoja ekspertė Edita Liutkevičienė, vyks kartu su 5 šalimis Turkija, Kroatija, Serbija ir Belgija bei Italija. Projekto trukmė 24 mėnesiai, jo vykdymui gimnazijai skirta suma 31680 eurų.

Projektas „My Granny‘s Dishes“ yra skirtas ne tik tradicinių ir jau beveik išnykusių patiekalų, kuriuos gamino mūsų senelės prisiminimui, bet ir jų atgaivinimui šiuolaikiniame kibernetikos pasaulyje. Mes negalime gyventi be kultūros ir nepažindami savo šaknų. Tai nėra tik grįžimas į senovę, bet ir panaudojimas senų pamirštų dalykų mūsų dabartiniame ir ateities pasaulyje. Šis projektas yra inovatyvus, nes jis leidžia prisiminti ir atgaivinti praeities patirtis, jas priderinti prie dabarties realijų ir kurti modernią ateitį.

Dar vienas labai svarbus šio projekto tikslas yra atkreipti dėmesį į šio laiko ypatingai dažną ir svarbią ligą – nutukimą. Šis projektas pasitarnaus kaip priemonė atkreipti dėmesį ir kaip pagalba su tuo kovojant. Mūsų senelių valgiai yra tarsi vaistas, nes juose nėra pramoninių riebalų ir cukraus.

Tuo tarpu, kai viena pasaulio pusė kovoja su nutukimu, kita – kenčia nuo bado. Dar vienas tikslas yra atverti širdis, ištiesti pagalbos ranką ir skirti laiką šalia esančiam žmogui. Taip mes paskatinsime bendruomenę skirti dėmesį šeimos vertybėms, atsiverti žmogiškumui ir ugdyti toleranciją. 

Jau rugsėjo mėnesį visos projekto šalys pradėjo intensyvią veiklą. Pirmiausia buvo sukurta Facebook’o paskyra, kurioje šalys dalinasi savo darbais ir įspūdžiais.

Mūsų gimnazijos projekto dalyviai kartu su mitybos ir turizmo mokytoja lankėsi mūsų kurorte Druskininkuose, restorane “Forto dvaras”, kur mokėsi gaminti varškės sūrio koldūnus. Vėliau, rugsėjo mėnesį, grupė mokinių ir mokytoja vyko į „Dzūkijos perlą“ pas močiutę Birutę. Ji pasidalino savo patirtimi ir mokė kepti „Dzūkų bandą“.

Spalio mėnesį mūsų grupė lankėsi pas močiutę Oną, kuri gyvena netoliese ir kartu gamino varškėtukus.

Lapkričio mėnesį vykome į kitą Lietuvos regioną, Žemaitiją. Čia mūsų tikslas buvo surasti, stebėti gaminimą ir išbandyti patiems tradicinius senovinius šio rajono patiekalus. Kita grupė mokinių su mokytoja J. Sipavičienė dalyvavo „Maisto banko“ akcijoje. Gimnazijos mokiniams kartu su projekto grupe buvo organizuota paskaita apie sveiką mitybą, kurią skaitė Dr. A. Sujeta.

Gruodis yra ypatingas metas, nes tada ateina Kalėdos. Niekas nelieka abejingas mažiau turinčiam, liūdinčiam ir visada yra noras dalintis daiktais, šiluma, šypsena, viskuo ką žmogus gali duoti žmogui. Mūsų projekto grupė gamino tradicinius skanumynus pagal močiučių receptus ir lankė senelius „ Senjorų viloje“, o taip pat džiugino vaikus, patyrusius sunkias gyvenimo akimirkas ir kartu su mamomis besiglaudžiančius moterų krizių centre. O gimnazijoje buvo organizuota Kalėdinė mugė.

Jau įvyko ir pirmasis partnerių susitikimas.Gimnazijos delegacija, šeši mokiniai ir dvi mokytojos, projekto koordinatorė anglų k. mokytoja  ekspertė Edita Liutkevičienė ir technologijų mokytoja metodininkė Alina Vitkauskienė, vyko į pirmąjį Erasmus+ projekto „Mano močiutės patiekalai“ partnerių susitikimą Turkijoje. Programa truko nuo lapkričio 11 d. iki lapkričio 15 d. Viešnagės metu partnerės šalys pristatė savo nuveiktus darbus, dalyvavo „Geriausio močiutės patiekalo“ gaminimo konkurse, stebėjo tradicinių vestuvių ceremoniją.

Mokiniai taip pat mėgavosi pažintinėmis ekskursijomis po Cappadocia, Avanos miestelį prie Kizilirmark upės ir Raudonąjį slėnį Ortahisar apylinkėje, kur ieškojo prieskonių ir kitų maistinių augalų, naudojamų Turkijos virtuvėje.

Dabar ruošiamės ir laukiame partnerių Lietuvoje pirmąją balandžio savaitę.

Projekto darbo grupės narė Raimonda Žvinienė

 

 

 

 

Joomla! derinimo konsolė

Sesija

Profilio informacija

Atminties naudojimas

Duomenų bazės užklausos